واژه

کلمه بلبرینگ تشکیل شده از دو کلمه بال (توپ) و بِرینگ (حامل) می باشد. در زبان بریتیش توپ به‌صورت «بُل» و آمریکایی این واژه است.برای این از بلبرینگ بسیار در صنعت استفاده می شود تا اصطحکاک بین قطعه ها کمتر شود ؛ و مابین قطعه های متحرک قرار می گیرد و بازدهی بالاتری را ایجاد می کند *. بلبرینگ باعث حرکت نرم و ساده بلبرینگ ها می شود*. طرز کار بلبرینگ به این شکل است که ساچمه‌های کوچکی که در آن قرار داده شده از استیل می باشد *. این ساچمه‌های گرد توان این را دارد که در جهت‌های متفاوت بچرخد. این قضیه باعث می‌شود تا رینگ های داخی و خارجی نیز به سمت یا خلاف سمت بگردد*. زمانی که بلبرینگ می‌گردد، بار از لایه خارجی از طریق گوی‌ها به لایه‌ داخلی نفوذ پیدا می‌کند؛ اما دلیل کروی بودن گوی و ساچمه‌ها این است که نقطه تماس بسیار کم شود تا حرکت به نرمی و سادگی صورت پذیرد.

طرز کاربا بلبرینگ

در کار با بلبرینگ‌ها بار از لایهٔ خارجی به گوی‌ها منتقل می‌شود و از گوی‌ها فشار به لایهٔ داخلی منتقل می‌گردد. کروی‌بودن گوی‌ها باعث شده نقطهٔ تماس آنها با لایه‌های درونی و بیرونی بسیار کوچک باشد در نتیجه می‌توانند بسیار نرم حرکت کنند، از سوی دیگر با توجه به کوچک بودن محل تماس آنها با هم اگر فشار بیش از حدی به ساچمه‌ها وارد شود می‌تواند موجب تغییرشکل یا خردشدن آن گردد، در این موارد می‌توان از رول برینگ‌ها استفاده کرد.

تصور کنید در خودرو شما چرخ‌های استوانه ای مانند چرخ‌های تانک داشتیم در این موارد به دلیل تماس زیادی که سطح با این چرخ داشت اصطکاک بالا می‌رفت و در نتیجه سرعت حرکت پایین می‌آمد در رولبرینگ نیز همین اتفاق افتاده می‌افتد. در نتیجه سرعت بلبرینگ بیشتر از رولبرینگ می‌باشد.

اگر بر بلبرینگ‌ها فشار زیادی وارد شود ساچمه‌های داخل آن خرد می‌شود بنابرین از بلبرینگ‌های ساچمه ای که ساچمه‌های ریز دارند در فشارهای کم استفاده می‌شود و برای فشارهای زیاد از بلبرینگ‌هایی که دارای ساچمه‌های گرد تخته ای هستند استفاده می‌شود که به آنها بلبرینگ‌های غلتکی می‌گویند به نوعی از آن دارای غلتک نازکی هستند یاتاقان سوزنی می‌گویند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هر بلبرینگ دارای یک رینگ خارجی، تعدادی ساچمه و رینگ داخلی است که بار در میان آن‌ها منتقل می‌شود؛ به عبارت بهتر بار از رینگ خارجی به ساچمه‌ها رسیده و از طریق آن‌ها، به صورت کاملا کنترل شده، به سمت رینگ داخلی هدایت می‌شود. از آنجا که ساچمه‌ها دارای حالتی کروی شکل هستند، سطح تماس آن‌ها با لایه‌های درونی و بیرونی بلبرینگ کوچک است؛ همین موضوع باعث می‌شود که حرکت قطعات نرمتر شده و اصطکاک کمتری در میان آن‌ها به وجود آید. روغن یا روانکار صنعتی هم در روان‌تر شدن حرکت ساچمه‌ها کمک زیادی خواهد کرد.

برای درک بهتر این موضوع بهتر است تفاوت میان یک خودروی معمولی و تانک را در نظر بگیرید؛ به دلیل اینکه سطح تماس چرخ‌های تانک با زمین بیشتر است، خیلی کندتر از خودرو حرکت می‌کند. بنابراین می‌توان گفت که کوچک بودن ساچمه‌ها هم در نحوه کار بلبرینگ و انتقال موثر نیرو‌ها تاثیر زیادی دارد.

با توجه به بررسی طرز کار بلبرینگ می‌توان گفت که وظیفه اصلی آن در دستگاه‌ها، کاهش اصطکاک در میان اجزای متحرک است که می‌تواند افزایش بهره وری را به دنبال داشته باشد. اما به جز این، بلبرینگ‌ها می‌توانند انواع بار‌های شعاعی و محوری واردشده به دستگاه‌ها را هم خنثی کنند. برای مثال بلبرینگ‌هایی که در موتور‌های الکتریکی و قرقره‌ها استفاده می‌شوند، تن‌ها با بار شعاعی روبرو هستند؛ اما بلبرینگ چرخ خودرو هم بار شعاعی و هم محوری را تحمل می‌کند.

روش صحیح نصب بلبرینگ (روش جازدن و درآوردن بلبرینگ و رولبرینگ ها) بسیـــار حیاتی است چرا که عملکرد مناسب بیرینگ ها در شرایط کاری منوط به رعایت اصول نصب بلبرینگ است . مهارت در جا زدن بلبرینگ و پاکی محیط اطراف در هنگام نصب بلبرینگ و رولبرینگ ها بسیار مهم بوده و قبل از نصب بلبرینگ و رولبرینگ ها آنها را باید در بسته بندی خودشان قرار داد و از شست و شوی آنها با هر حلال دیگری خودداری کرد .

برای تسهیل در هنگام نصب بلبرینگ و رولبرینگ ها انتهای شفت و هم چنین انتهای سوراخ داخلی محفظه بیرینگ را با یک شیب 10 تا 20 درجه می سازند ، که این این نه تنها از صدمه دیدن بیرینگ ها جلوگیری می کند بلکه سبب نصب راحت بلبرینگ و رولبرینگ ها می شود .

وش شامل تزریق روغن به محل تماس بیرینگ و شافت است و نتیجه آن کاهش اصطحکاک و خارج شدن راحت تر بیرینگ میبــــاشد .

در هنگام نصب بلبرینگ و رولبرینگ ها می توان از یک صفحه تخت یا یک میله برای جا زدن استفاده کرد و باید دقت کرد از ضربه ها بصورت آرام باشد و به هیچ وجه نباید به سطوح لغزشی ضربه وارد کرد . برای جازدن بیرینگ ها در تعداد زیاد توصیه می شود از پرس های هیدرولیکی و مکانیکی استفاده کرد .

جازدن بیرینگ ها بزرگ مستلزم گرم کردن است و این اختلاف دمایی بستگی به میزان تداخل شفت و بیرینگ دارد . [ مقاله ۰تا ۱۰۰ لقی بلبرینگ ها و تلرانس بلبرینگ ها مطالعه شود ] البته باید توجه داشت بیرینگ های کاسه نمد دار از نوع پلی استری نباید بیشتر از 130 درجه سانتی گراد و بیرینگ ها با کاسه نمد پلی یورتال نباید بیش از  110 درجه سانتی گراد را گرم کرد . برای این منظور میتوان از هیترهــا (Heater) و اتاقک های محفظه گرم استفاده کرد.

در بسیاری از موارد ممکن است به دلایل مختلفی همچون روانکاری مجدد و تعویض محل بلبرینگ نیاز باشد تا این قطعات را از روش شفت یا دستگاه خارج یا به اصطلاح دمونتاژ کنیم. بیرون آوردن بلبرینگ یا دمونتاژ کردن آن از دیگر اقداماتی هست که نیاز به مهارت تخصصی دارد چرا که اگر بدون داشته تجربه و دانش اقدام به بیرون آوردن بلبرینگ از روی دستگاه کنیم ممکن است علاوه بر آسیب رسیدن به بلبرینگ به دیگر قطعات وابسته همچون کاسه نمد ها هم آسیب وارد شود.

نکته مهم در هنگام خارج کردن یا بیرون آوردن بلبرینگ ها استفاده از ابزار مناسب همچون بلبرینگ کش ها هست.در واقع شما با استفاده از بلبرینگ کش ها میتوانید این ابزار را به حلقه داخلی یا بخشی از حلقه خارجی یا به اصطلاح پشت بلبرینگ متصل کنید و در نهایت با این ابزار اقدام به بیرون آوردن قطعه مورد نظر فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *